Waterkwaliteit Het Eiland

Aan het Hoogheemraadschap Rijnland hebben we vóór de aanleg van het natuurspeelterrein gevraagd de waterkwaliteit te controleren. Die was toen goed genoeg voor spelende kinderen. We werden er wel op gewezen dat het geen zwemwaterkwaliteit is. Dit staat daarom ook vermeld op de infoborden.

Vanwege de aanhoudende hitte en droogte in de weken na de opening op 30 juni hebben we opnieuw contact opgenomen met HH Rijnland met de vraag of het nodig is om de waterkwaliteit te laten controleren. 
Het antwoord van HH Rijnland:  “Watercontrole heeft weinig zin. Water dat vandaag goed is, kan morgen minder goed zijn. Andersom kan ook. Dus je loopt altijd achter de feiten aan. Blauwalg kan je zelf met het blote oog waarnemen, er drijft een dun vliesje op het water, dat groen uitsmeert als je het op een wit papier kwast. Zolang het water stroomt en helder is, kan er gerust met en in het water gespeeld worden.”

Wat we nu zelf dagelijks in de gaten houden:

  • Stroomt het water nog, van de Voorwillenssloot (noord) naar zuid? Ja, het stroomt.
  • Is het water bij de inlaat van de sloot helder? Ja, het water blijft daar helder.
  • Is er blauwalg zichtbaar? Nee, er is geen blauwalg zichtbaar.

De speelsloot zelf is troebel. Dat komt doordat een zandbodem in de sloot aangebracht is. Het zand wordt door de spelende kinderen opgewoeld, dat heeft verder geen invloed op de kwaliteit van het water. Wat wel belangrijk is: waarschuw uw, en svp ook andermans kinderen om niet met hun hoofd onder water te gaan, het is geen zwemwater! Verbied ze ook om onder de bruggen door te zwemmen, omdat de sloten daar dieper zijn.